PRESS & MEDIA 2018

 

NORRKÖPINGS TIDNINGAR

HELSINGBORG 24

NORRKÖPING MAGAZINET

JNYTT

JNYTT

SVT JÖNKÖPING

SVT ÖST

SVT HELSINGBORG

FOLKBLADET

HD HELSINGBORG

PITEÅ TIDNING

NORRKÖPING NEWS

SVERIGES RADIO

STOCKHOLM DIREKT

NORRKÖPING GRATISTIDNING

YSTAD ALLEHANDA

SMÅLÄNNINGEN

DT

 

 

PRESSMEDDELANDE 2018-05-15

Den 25 maj 2018 genomförs Sveriges första Orange Day MC-kortege. Kortegen går från Helsingborg till Norrköping, och utgör en unik manifestation för att belysa våldet mot kvinnor och flickor i världen. Evenemanget anordnas i samarbete med Upplev Norrköping till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige. Nu siktar flera länder på att ta efter konceptet för 2019.

Initiativet kommer från Norrköpingsbon, aktivisten och författaren Maria Andersson, som under ett flertal år arbetat mot våldet och med jämställdhetsfrågor genom bland annat föreläsningar och för organisationer som UN Women Sverige

– Detta är ett sätt att få fler att stå upp och aktivt visa sitt ställningstagande mot våldet. Min förhoppning är att företag, organisationer och kommuner anammar detta och börjar samarbeta för att aktivt ta ställning i frågan, säger Maria.

Den 25 maj kommer motorcykelförare och motorcykelklubbar från hela Sverige att delta i Orange Day MC-kortege för att ta ställning och för att lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor och flickor. MC-kortegen kommer att köras i två sträckor – från Helsingborg till Norrköping, samt från Borlänge till Norrköping. Vid målgång i Norrköping anordnas under kvällen uppträdanden av engagerade artister.

Syftet med eventet är dels att belysa ämnet under själva evenemangsdagen samt att ge verktyg för företag och kommuner att fortsätta arbeta konkret med jämställdhetsfrågor. UN Women Sverige ger utbildningar på plats hos olika uppdragsgivare och föreningar för att informera om bland annat våld mot kvinnor, samt för att uppmuntra män att ta snacket med andra män om just detta – något som även är tydligt bland deltagarna den 25 maj.

– Vi måste visa att vi är många som backar kvinnorna. För mig var det ett enkelt val när jag blev tillfrågad om att vara med på tåget. Riktiga bikers har en kultur där de aldrig skulle skada en kvinna. Det borde alla män ha med sig i ryggraden, säger Roddy Benjaminson, även känd som Hero i TV-programmet ”Gladiatorerna” och som leder kortegen från Helsingborg.

Orange Day MC-kortege genomförs i samarbete med Upplev Norrköping, till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige. I sin tur överför de alla insamlade medel till UN Trust Fund to End Violence against Women.

– Vi vill på ett positivt sätt uppmärksamma och medverka till ett jämställt samhälle där kvinnor inte ska behöva vara rädda för att utsättas för våld eller övergrepp. Vare sig psykiskt eller fysiskt. Orange Day MC kortege ger alla våra invånare, unga som gamla, oavsett köntillhörighet, ett tillfälle att slå ett slag för allas lika rätt säger Mattias Persson, evenemangsansvarig vid Upplev Norrköping.

Initiativet har fått beröm från UN Womens huvudkontor i New York och inför 2019 kommer fler länder att ta efter konceptet. Redan den 25 augusti kör man kortegen i Norge.

– Det är fantastiskt med denna manifestation och att det är så många människor som tar ställning mot våldet. Vi ser fram emot att se kortegen rulla in i Norrköping, säger Petra Engberg, verksamhetschef på UN Women Sverige

Kontakt: norrkoping@unwomen.se

Information om Orange Day

Enligt statistik från Världshälsoorganisationen WHO utsätts var tredje kvinna någon gång under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld. Våld mot flickor och kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska, psykiska och sexuella konsekvenser för flickor och kvinnor. I alltför många fall leder våldet till att flickor och kvinnor mister sina liv.
2008 startade FN:s dåvarande generalsekreterare Ban-Ki Moon kampanjen UNiTE To End Violence Against Womenoch utnämnde den 25:e varje månad till Orange Day. En dag för regeringar, företag, organisationer, media, civilsamhället och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor.

Läs mer om kortegen på:
www.upplev.norrkoping.se/sv/item/orange-day-mc-kortege
www.orangedaymc.com