Innanför västen

Under sommaren 2020 har projektet Innanför Västen genförts.

Maria Andersson, författare och grundare av Orange Day MC, körde under 24 dagar runt landet för att träffa bikers, klubbmedlemmar och Presidenter. Det resulterade i intervjuer som gett svar på frågor som ingen vågat ställa, och en insikt och djupare förståelse för en kultur som många ser ner på.

Flera historier vittnar om en barndom i kaos, mobbing och övergrepp.

Ångest som dämpats av ett destruktivt liv, där man ofta skadat sig själv och andra. Ett samhälle som svikit, och vuxna som blundat. En machokaraktär som byggts upp för att  dölja sina känslor och den egna sårbarheten. Samt uppvaknandet som gjort att de tagit sig tillbaka och valt att göra skillnad för sina bröder och systrar. Det är också historier om kärleken till hojen, gemenskapen i klubben och familjen som aldrig sviker.

Sommarens möten och intervjuer kommer resultera i en bok som beskriver vad som på riktigt finns innanför västen på våra bikers, deras egna tankar kring machokulturen, och vilka nycklarna är för att skapa ett samhälle där gemenskap, respekt och kärlek är ledorden.

Ett stort tack till våra partners och till alla bikers som bidragit till att projektet kunnat genomföras!

 

Innanför Västen

1 av 3 kvinnor utsätts för våld och/eller sexuella övergrepp. Kostnaden för våld mot kvinnor i Sverige är ca 40 miljarder kronor om året, samt alla de liv och familjer som slås i kras.

Sedan 2015 har författaren och entreprenören Maria Andersson samarbetat med UN Women Sverige (FNs jämställdhetsenhet) för att upplysa och synliggöra problematiken, samt bidra till arbetet. 2017 grundade hon Orange Day MC och den 25 maj 2018 genomfördes den första MC-kortegen till förmån för UN Women Sverige, UN Trust Fund och deras arbete för en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Orange Day MC som under tre år kört sin årliga kortege har utvecklats till ett engagemang som sträcker sig över både klubb- och landsgränser. Marias övertygelse är att männen måste vara med i arbetet för att uppnå förändring. 2017 vände hon sig till det som starkast representerar machokulturen, bikers. Idag har tusentals motorcyklister samlats under Orange Day MCs flagga och bidrar inte bara genom att åka kortegen, utan även i sin vardag där de tar ställning mot våld och övergrepp mot kvinnor och barn. De stöttar vid rättegångar, med insamlingar, genom att köra utsatta till skyddade boenden och att finnas.

Det sägs att bikers är det mest macho vi har i samhället. Vi vet att machokulturen ofta är grunden till våld i samhället. Hur går då detta ihop?

Under några veckor i juli ger sig Maria ut på vägarna runt landet för att träffa och intervjua bikers, klubbar och dess eldsjälar för att se vad som egentligen finns innanför västen. Hur djupt rotad är machokulturen bland våra bikers? Varför kör de motorcykel och vad betyder gemenskapen i bikerkulturen? Hur kommer det sig att de valt att engagera sig i Orange Day MC?

Kan vi hitta svaren, så kanske vi kan hitta vägen till att bryta normer och få fler att våga ta ställning, Om en biker med rådande machostämpel kan visa sitt stöd över klubbgränserna, så kan politiker och beslutsfattare också göra det för att skapa förändring.

Resultatet av alla möten, samtal och att leva med och i kulturen kommer generera i boken Innanför västen. Boken kommer innehålla samtal och djupa dialoger med bikers, men även den lättsamma och kärleksfulla gemenskapen som råder på vägarna och i klubbhusen.

Du kommer att kunna följa resan via våra medier.

Tillsammans gör vi skillnad!

Vill ditt företag vara med och stötta projektet? Kontakta oss på:

info@orangedaymc.com

I samarbete med

Brottsofferjouren Bohus-Norra Älvsborg

Brottsofferjouren Trollhättan-Lilla Edet

Riksbyggen Norrköping